POTENCIA BLOG

HÍMVESSZŐ BETEGSÉGEI

2016.10.01 12:53

Minden, amit a hímvessző felépítéséről és betegségeiről tudni érdemes...

hímvessző betegségei

A hímvesszőnek több funkciója van: bejuttatja a hímivarsejteket a hüvelybe, részt vesz a vizeletürítésben, és döntő szerepet játszik a nemi örömszerzésben.  Fő részei a végén lévő makk, a merevedésért felelős barlangos testek, és a húgycső.

A hímvessző fejlődési rendellenességei

Fitymaszűkület

Az egyik leggyakoribb fejlődési rendellenesség a makkot védő bőrköpeny, azaz a fityma szűkülete, ami azt jelenti, hogy a makkról a bőrköpeny egyáltalán nem vagy csak részlegesen húzható hátra. Pár hónapos korban a fityma bőrének és a makknak az összetapadása oldódni kezd, és hároméves korra a fiúgyermekek mindössze tíz százalékánál marad fenn tényleges fitymaszűkület. Kezelés híján megeshet, hogy elkerülhetetlenné válik a műtét, amely során körülmetélést hajtanak végre – a bőrt körbevágják a makk magasságában, majd a széleit összevarrják.

Rövid fék

Viszonylag gyakori, hogy a fitymaszűkület együtt jár a fék, vagyis a makk alsó felén lévő húrszerű képlet rövidségével. Ha a fityma a rövid fék miatt nem tud hátrahúzódni, orvosi beavatkozásra van szükség, de az alig pár perces műtéttel jókora gond oldódik meg, hiszen ezzel elhárul a zavartalan nemi élet előtti akadály.

Hímvesszőgörbület

Minden hímvesszőre jellemző egy bizonyos fokú görbület. A jelenségnek több oka lehet, de viszonylag gyakori, hogy a merevedésért felelős barlangos testek fejlődtek eleve ferdén. Sajnos a görbület lehet olyan erőteljes, ami ellehetetleníti a behatolást, és különösen zavaró, ha a pénisz lefelé vagy oldalra görbül. Műtétre akkor van szükség, ha a jelenség ellehetetleníti a közösülést.

Mikropénisz

A főképp a pornóiparból eredő tévhittel szemben a pénisz átlagos mérete merevedéskor 12-13 centiméter, és körülbelül tíz centiméternél húzható meg a határ, ami alatt a méret ténylegesen gondot okozhat a nemi életben. Kizárólag ebben az esetben merülhet fel a pénisznagyobbítás lehetősége. Nincs olyan gyógyszer vagy hormon, amellyel növelhető a pénisz mérete, és a hegesedés miatt a műtéti beavatkozással elérhető 1-3 centiméteres változás sem garantált. A beültetett szilikon inkább a hímvessző vastagságát növeli, és a barlangos testeket fedő ínhártya tágítását célzó vákuumharangos kezelés sem válik be mindenkinél.

A húgycső rendellenességei

Normális esetben a húgycső nyílása a makk végén helyezkedik el. Ritka, de komoly rendellenesség, ha a húgycső nyílása nem ér el a makkig, és a hímvessző közepénél, tövénél ér véget, vagy esetleg annak felső felszínén. A vizelést és a nemi életet akadályozó állapot műtéti beavatkozást igényel.

A vizelést megnehezítő nyálkahártyaredő, a húgycsőbillentyű szintén fejlődési rendellenesség, ami akár vesekárosodáshoz is vezethet. Szintén a vizelést nehezíti a húgycsőszűkület, ami csak nagyon ritka esetben veleszületett, inkább egy sérülés vagy gyulladás folyománya.

Gyulladásos betegségek

Minden kórokozó szereti a nedves nyálkahártyát, így a hímvessző gyulladásos megbetegedései zömmel a fitymát, a makkot és a húgycsövet érintik. A gyulladásos eredetű megbetegedések nagy része közösülés útján terjed.

A fityma- és makkgyulladás, vagyis a balanitisz legtöbbször gombás fertőzést jelent. Az érintett terület kivörösödik, viszket, érzékennyé válik. A betegség hátterében ritkábban, de bakteriális fertőzés is állhat, ami akár a gennyes váladékozásig súlyosbodhat. Emellett kémiai irritáció és allergia is vezethet gyulladáshoz.

Nagyon fontos, hogy a partner is vizsgáltassa ki magát, minden esetben.

Húgycsőgyulladás

Viszonylag gyakori megbetegedés, és az esetek nagy részében bakteriális eredetű. Tünetei előbb a vizelést kísérő égő érzés, majd a váladékozás (a váladék színe kórokozótól függően változik). Kezelés híján prosztatagyulladással, mellékhere-gyulladással, hegesedés miatti húgycsőszűkülettel, és egyéb kellemetlen szövődményekkel járhat. Érdemes a megelőzésre fektetni a hangsúlyt, de ha mégis beüt a baj, fontos, hogy a párok minél előbb megkezdjék a szükséges kezelést.

Herpesz

Korántsem ritka, hogy herpeszvírus támadja meg a nemi szerveket. Tünetei: hólyagok megjelenése, égő, viszkető érzés, hólyagok elfekélyesedése, nyirokcsomó-duzzanat, hőemelkedés, láz. 

Szifilisz

Míg napjainkban az AIDS, korábban a szifilisz volt a leggyakoribb és legrettegettebb nemi betegség. Kezelés nélkül évtizedeken át bujkál a testben, és szinte minden fontos szervet károsít. Mivel bakteriális eredetű, a penicillin felfedezése után erősen visszaszorult, és azóta is antibiotikummal gyógyítható.

Szemölcsök a péniszen

A szemölcsöket a nemi úton terjedő humán papillomavírus okozza. A fityma, a húgycsőnyílás és a makk nyálkahártyájának kis sérülésein telepszik meg. Az eleinte aprócska szemölcsök borsónyi méretű, kakastaréjszerű képződményekké nőnek.

Merevedési zavarok

A férfiak szexuális működészavarai között az erektilis diszfunkció a leggyakoribb. Merevedési zavarról akkor beszélünk, ha olyan gyakran és mértékben csökken az erekció, hogy a hímvessző képtelenné válik a behatolásra, valamint ha a magömlés előtt elernyed. A 40-70 éves korosztály több mint fele érintett valamilyen fokig a problémában, amely jellemzően komoly lelki gondokhoz és önbizalomvesztéshez vezethet.

A merevedési zavarnak számos oka lehet. Az egyik leggyakoribb, hogy az érintett személy lelki problémákkal küzd, párkapcsolati vagy munkahelyi gondok nyomasztják. De bármi is az ok, tény, hogy a férfiak ezt hatalmas kudarcként élik meg, és a kudarctól való szorongás csak tovább megnehezíti az erekció létrejöttét, és ebből az ördögi körből nem mindig könnyű kitörni.

Különböző általános betegségek is előidézhetnek merevedési zavarokat. Ilyenek többek között a cukorbetegség, az érszűkület, vagy a magas vérnyomás – részben emiatt is fontos kideríteni, mi okozza az erektális diszfunkciót. A különböző betegségekre szedett gyógyszerek egyik mellékhatása is lehet a merevedési zavar.

A megelőzésben fontos szerepet játszhat a dohányzásról való leszokás, a túlzott alkoholfogyasztás kerülése, valamint a magas vérnyomás és a cukorbetegség korai diagnosztizálása és kezelése. A merevedési zavar kezelése történhet pszichológus bevonásával vagy akár gyógyszeresen. Ha a gyógyszeres kezelés sem hoz eredményt, műtéti beavatkozásra lehet szükség.

Korai magömlés

Korai magömlésről akkor beszélünk, ha az ejakuláció már a behatolás előtt, vagy az azt követő 1-2 percben bekövetkezik. A magömlés egy reflex, amit a központi idegrendszer szabályoz, de az idegek által a pénisz és a prosztata is befolyásol. Ebből adódik, hogy az oka általában központi idegrendszeri eredetű, ugyanakkor helyi, általában gyulladásos okok is kiválthatják. Előbbi esetben önstimuláció révén tanulható a késleltetés, utóbbiban pedig a konkrét probléma gyógyítása hozhat megoldást.

Jóindulatú daganatok

A leggyakoribb péniszdaganat a vírusos condyloma. Az akár babszemnyire megnövő szemölcs könnyen kiújul, ráadásul fertőző. Nem jellemző, hogy rosszindulatúvá válik, de kezelés nélkül olykor mégis előfordulhat. Ugyanez nem mondható el a legtöbb jóindulatú hímvessződaganatról. Bár viszonylag ritkák, a zömük prékancerózisnak, azaz rákmegelőző állapotnak tekinthető.

Rosszindulatú daganatok

Leginkább olyan idősebb férfiaknál fordul elő, akik rossz higiénés körülmények között élnek, és nem járnak orvoshoz. Az idült gyulladás is komoly rizikófaktor, akárcsak a vírusfertőzések, különösen a HPV (humán papillomavírus).

Azokban a közösségekben, ahol a körülmetélés bevett szokásnak számít, lényegesen kevesebb péniszrákos eset fordul elő, mivel a beavatkozásból adódóan az idült makk- és fitymagyulladás is ritkább.

A péniszdaganatok kezelése leginkább műtéti eltávolítás útján, kimetszéssel történik, ám emellett a nyirokcsomók eltávolítása is szükséges. A sugárkezelés ritka, a kemoterápia pedig áttétek esetében indokolt. A gyógyulást nagyban befolyásolja, hogy a rák melyik szakaszában kezdik meg a kezelést, ezért erősen ajánlott azonnal orvoshoz fordulni, ha kinövés, szemölcs jelenik meg a péniszen.

 

Ha merevedési zavarokkal küzd, és nincs orvosi ellenjavallata, próbálja ki az általunk forgalmazott potencianövelő szerek egyikét!

 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu argep.hu arumagazin.hu intengo.hu