vitaliman.hu - Tel: 20/540-3749 - munkanapokon (hétfő-péntek) 9-17 óra - Mentse el elérhetőségeinket!

25         menny         törzsv

K E D V E Z M É N Y E K                                                               SZÁLLÍTÁS - FIZETÉS - SZEMÉLYES ÁTVÉTEL  

                   

vitaliman.hu - Tel: 20/540-3749 - munkanapokon (hétfő-péntek) 9-17 óra - Mentse el elérhetőségeinket!

25         menny         törzsv

K E D V E Z M É N Y E K                                                               SZÁLLÍTÁS - FIZETÉS - SZEMÉLYES ÁTVÉTEL  

                   

Férfias gondok

2014.06.01 13:20

Férfibajok – tanácsos már fiatalabb korban gondolni a prosztatabántalmak megelőzésére.

férfias gondok

Az aktív korú férfiak jó részénél jelentkeznek a prosztatabántalmak kellemetlen tünetei. Nagyvonalakban elmondható, hogy az ötven év felettiek ötven százaléka, a nyolcvan év felettieknek pedig mintegy nyolcvan százaléka érintett a kérdésben, de a legújabb vizsgálatok szerint sok férfit már harminc-negyven évesen sem kímél a betegség. A hagyományos kínai orvoslás (HKO) egyik alapelve a megelőzés, a fiatal férfiaknak is ezt kellene szem előtt tartaniuk.

Nem lehet elég korán kezdeni

Ma is tartja magát a tévhit, miszerint a prosztatabántalmak csak az idősebb férfiakat érintik, holott az egészségkárosító életvitel miatt már a harmincas-negyvenes korosztályt is sújtja ez a probléma. A HKO szerint a prosztata megbetegedései a vese meridiánnal vannak összefüggésben, vagyis a bajt a vese energiájában bekövetkező sérülés, gyengülés idézi elő. A jin hiányára utalhatnak a következő tünetek: gyakori vizelési inger, túlzott verejtékezés, derékfájdalom, szédülés. A jang csökkenése levertséget, hideg végtagokat és hidegtől való viszolygást eredményezhet.

Negatív hatások

Számos tényező negatívan hat a vese energiájára. Az alkoholos italok, a vörös- és füstölt húsok, az olajban sült, sós és erősen fűszeres ételek fogyasztása kimondottan kerülendő. A kevés folyadékbevitel is nagy veszélyt rejt magában, mivel a méreganyaggal teli vizelet visszaáramlásához vezethet. A test bármely részének krónikus gyulladása is átterjedhet a prosztatára.

Az ülő életmód és a szűk nadrág viselése nemcsak potenciazavarokat okozhat, hanem a nemzőképességet is ronthatja. A krónikus székrekedés szintén negatívan hat a prosztatára, és bármily meglepő, a heves szexuális aktus sem mindig jótékony hatású, mert példának okáért egy betegség vagy alkoholfogyasztás miatt a szervezet eleve legyengült állapotban van.

A túlzott szexuális aktivitásnak is rossz vége lehet: a prosztata folyamatos, ismételt vérbősége gyulladáshoz, szövetszaporodáshoz és szervmegnagyobbodáshoz vezethet, ezért fontos a mértékletesség! A HKO szerint az sem mindegy, hány órakor kerül sor az együttlétre. Ideális esetben este tíz és éjfél közé kell időzíteni a szexet, de a nyugodt, biztonságos, zavartalan környezet legalább ilyen fontos. Szükség esetén a természetes potencianövelők segíthetnek az együttlét megvalósulásában, de azt nem árt tudni, hogy a partnerek gyakori váltogatása növeli a fertőzések kockázatát.

A probléma kulcsa a megelőzés

A prosztatabántalom tüneteinek – gyakori vizelési inger, vizeletürítési nehézség, szakaszos vizelés, utócsepegés – észlelésekor ildomos haladéktalanul orvoshoz fordulni, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a tünetmentesség sem jelenti feltétlenül a betegség hiányát, ezért mindenképp érdemes rendszeres szűrővizsgálatot végeztetni. A megelőzés életmódváltással és tudatos táplálkozással valósítható meg. A következő felsorolás olyan ételeket, tápanyagokat tartalmaz, amelyek kifejezetten jótékony hatással vannak a dülmirigy egészségére: tökmagolaj, lícium gyümölcs, törpepálma, szója izoflavonoid, likopin, kisvirágú füzike, csalángyökér, csonthéjasok (dió, mogyoró, mandula, kesudió), fokhagyma, tengeri alga, fafülgomba, alma, brokkoli, paradicsom, kínai medvehagyma szára és magja, méhpempő.